niedziela, 22 września 2013

Carrot soup

Na powitanie jesieni proponuję rozgrzewającą zupę marchwiową z dodatkiem pomarańczy i imbiru.



Składniki:

- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 kg marchwi
- 3 pomarańcze
- kawałek startego korzenia imbiru       
   (ewentualnie imbir w proszku)
- sól i pieprz




Przygotowujemy około 2 litrów bulionu warzywnego. Ugotowaną marchew miksujemy na gładkie puree i łączymy z bulionem. 

 

Dodajemy sok z trzech pomarańczy i starty imbir. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły. 


Zupę serwujemy gorącą. Można ozdobić kleksem kwaśnej śmietany i listkiem kolendry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz