sobota, 14 września 2013

Saturday plum cake

Za oknem buro i ponuro, taka pogoda nie nastraja pozytywnie. Na szczęście jest pewien sposób na poprawę humoru – drożdżówka ze śliwkami (zawsze działaJ).


Składniki:

1 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dkg drożdży (1 kostka)
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
1 kg śliwek
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Z drożdży, połowy mleka i odrobiny mąki robimy rozczyn. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min.).



Mąkę przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól oraz resztę mleka.


Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.



W między czasie usuwamy pestki ze śliwek, przekrawając je na połówki. Możemy też przygotować kruszonkę (margaryna, mąka i cukier).

Ciasto wykładamy na nasmarowaną tłuszczem blachę. Dekorujemy owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50 - 60 min. w temperaturze 180 stopni.  Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Słodkiego weekendu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz