Dziś
chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne babeczki, które
łączą w sobie trzy moje ulubione składniki: imbir miód i cytrynę. Jako że nie lubię spędzać w kuchni zbyt wiele
czasu, staram się wybierać dania nie tylko smaczne, ale też łatwe przygotowaniu.
A babeczki do takich dań właśnie należą; przygotowuje się je błyskawicznie, a
efekt...palce lizać!
Składniki
suche:
1,5
szklanki mąki
0,75
szklanki cukru
0,5
łyżeczki soli
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
0,5
opakowania imbiru w proszku (np. Kamis)
Składniki
mokre:
1
szklanka oleju
4 jajka
0,25
szklanki miodu
2
cytryny (sok i skórka)
kilka
kropli aromatu cytrynowego
kawałek
korzenia imbiru (opcjonalnie)
W misce łączymy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sproszkowany imbir.
W drugim naczyniu ubijamy jajka z olejem, po czym dodajemy do nich miód, sok i skórkę startą z dwóch cytryn oraz aromat cytrynowy. Możemy dodatkowo zetrzeć kawałek korzenia imbiru (wtedy babeczki wyjdą bardziej pikantne). Całość miksujemy.
Zawartość
obu naczyń łączymy i przelewamy do formy do muffinek (może to być każda inna
forma). Pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto się zetnie, a wierzch
lekko ściemnieje. Po wystudzeniu babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub
polać lukrem cytrynowym.
Smacznego!!;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz